Acne

 

Acne

De puberteit is een cruciale periode voor het ontstaan van puistjes, mee-eters en ontstekingen. Bij de meeste dooft het probleem daarna stilletjes weer uit, maar niet bij iedereen. Bij sommige mensen beginnen de problemen pas op latere leeftijd. Oorzaken van acne zijn erfelijkheid, hormonen, leefstijl en een verkeerde huidverzorging. Daarnaast kan stress ook een grote rol spelen bij acne.


Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgklierfollikel. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier (de porie) verstopt raken. De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze extra nauw wordt. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën, die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes. Er bestaan verschillende vormen van acne waarbij de hevigheid van het probleem zich op verschillende niveau’s voordoet. Er zijn dus puistjes die geen kwaad kunnen maar ook puistjes die zo ernstig ontsteken dat je er ziek van wordt.


Behandeling

Er bestaan verschillende behandelvormen voor acne, de keuze van de behandeling hangt af van de ernst en uitgebreidheid van de ontsteking en/of infectie, de aanwezigheid van littekens, de leeftijd, het geslacht en de ervaring van de patiënt met eerdere behandelingen. Afhankelijk van het type acne en uw klachten stel ik een doelgerichte acne behandeling op. Naast de behandeling krijgt u advies over hoe u zelf acne het beste aanpakt en over producten die geschikt zijn voor uw specifieke huid. U kunt een afspraak inplannen voor een gratis intake. Tijdens de gratis intake wordt advies gegeven die voor uw huid geschikt is en wordt er een behandelplan opgesteld. Een standaard acne behandeling zit op €30,00. Tijdens deze behandeling krijgt u een huidanalyse, reiniging, peeling, onzuiverheden worden verwijderd, masker en een dagverzorging.

LED licht therapie

De behandeling kan worden uitgebreid door gebruik te maken van de LED lamp. Het blauwe licht dat wordt ingezet bij acne dringt door in de bovenste laag van de huid en heeft een reinigende en kalmerende werking. Daarnaast wordt de productie van zuurstof gestimuleerd, waardoor schadelijke bacteriën zoals bijvoorbeeld bacteria roprioni worden vernietigd. Hierdoor worden acne, kleine huidontstekingen en roodheid effectief bestreden.